HiperForum.pl - Forum Hipermarket贸w

HiperForum.pl - Forum Hipermarket贸w

Pracownicy do boju!

Teraz jest 2010-09-09, 08:19

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomo艣膰
 Tytu艂: G艂upie pytanie, a mo偶e nie...
PostNapisane: 2010-01-27, 15:42 
Dyskutant
Dyskutant

Do艂膮czy艂(a): 2010-01-27, 15:27
Cze艣膰 Wam wszystkim.

Niedawno z艂o偶y艂em swoje CV w odpowiedzi na ofert臋 pracy na stanowisku kasjera w markecie.

Mam pytanie, kt贸re dotyczy pracy na stanowisku kasjera, a konkretniej szybko艣ci obs艂ugi klienta,jeszcze konkretniej wydawania klientom pieni臋dzy (nie chodzi o p艂atno艣膰 kart膮 tylko o pieni膮dze papierowe).

Jak pracujecie na kasie i wyskoczy Wam kwota kt贸r膮 klient musi zap艂aci膰 powiedzmy 23 z艂 i 73 grosze (kwota zmy艣lona na poczekaniu ale to nie ma znaczenia tylko, 偶e ta kwota jest nier贸wna i 藕le obliczy膰 ile trzeba wyda膰 klientowi co do grosza np z 50 z艂 czy ze 100 albo nawet 200) to co wtedy - s膮 przy kasie do pomocy jakie艣 przyciski z warto艣ciami nomina艂贸w jakie emituje NBP (papierki, a mo偶e z艂ot贸wki te偶 s膮?) (np. 10,20,50,100,200 - papierowe) (1,2,5 - z艂ot贸wki) i mo偶ecie sobie wcisn膮膰 guzik (je艣li w og贸le takie guziki z nomina艂ami s膮?) by kasa pokaza艂a ile trzeba (co do grosza) wyda膰 klientowi czy ka偶d膮 wydawan膮 sum臋 trzeba sobie obliczy膰 w g艂owie ?
Czy dopuszczalne jest u偶ywanie kalkulator贸w ? i czy jest na to miejsce nie tak gdzie klient k艂adzie zakupy tylko np p贸艂k臋 ni偶ej by sobie dyskretnie obliczy膰 jak膮 kwote trzeba wyda膰 klientowi ?

Powiedzcie jak to z tym jest tak naprawd臋 bo jak robi臋 zakupy w sklepach spo偶ywczych to mnie czasem zdumiewa z jak膮 dok艂adno艣ci膮 i jak szybko kasjerki i kasjerzy potrafi膮 wyda膰 reszt臋 i gdybym dosta艂 prace jako kasjer to te偶 taka informacja mi si臋 napewno przyda.

G贸ra
 Zobacz profil Wy艣lij e-mail  

Tytu艂: Re: G艂upie pytanie, a mo偶e nie...
PostNapisane: 2010-01-27, 18:01 
Gadu艂a
Gadu艂a

Do艂膮czy艂(a): 2009-02-02, 11:20
Kalkulator nie jest potrzebny, ale dobrze mie膰 go czasem przy sobie. Sprawa jest banalnie prosta. Po podliczeniu wszystkich artyku艂贸w wy艣wietla si臋 suma, kt贸r膮 ma klient zap艂aci膰. Kasa fiskalna ma kilkana艣cie przycisk贸w w tym cyfry od 0 do 9. Za pomoc膮 tych przycisk贸w wciskasz ile klient da艂 ci got贸wki i kasa sama wy艣wietla ile masz wyda膰. Nie spos贸b si臋 pomyli膰, chyba 偶e si臋 troch臋 zdekoncentrujesz, a wierz mi po kilku godzinach na kasie o to nie trudno. Ja po jednym dniu za艂apa艂em o co w tym biega. Pozdrawiam.

G贸ra

Tytu艂: Re: G艂upie pytanie, a mo偶e nie...
PostNapisane: 2010-02-02, 15:30 
Nowicjusz
Nowicjusz

Do艂膮czy艂(a): 2010-02-02, 14:46
pami臋taj, 偶eby ka偶demu klientowi powiedzie膰: "Dzie艅 dobry" i "Do widzenia" ..

G贸ra

Wy艣wietl posty nie starsze ni偶:  Sortuj wg  
Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 3 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Kto przegl膮da forum

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten dzia艂: Brak zalogowanych u偶ytkownik贸w i 1 go艣膰

Nie mo偶esz rozpoczyna膰 nowych w膮tk贸w
Nie mo偶esz odpowiada膰 w w膮tkach
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w